Projekt Urodzinowy Pomorskiej Chorągwi Harcerek ZHR

Temat: hormony tarczycy - prośba o link
ssabaudia napisała: > przekroczone ciała anty to może być Grawes Basedow ale równie dobrze to po > prostu może być reakcja na ciążę. Po przełomie miałam ponad 400 razy > przekroczoną ... Ft4 były dużo ponad normę. Robiłam dwa rodzaje przeciwciał TPO i TBII (te drugie to przy Grawes-Basedowa i to tylko na Banacha). Całę szczęście, że były w normie. Uważam, że każda...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,56354817,56354817,hormony_tarczycy_prosba_o_link.html



Temat: Co robic z ta tarczyca
... poczatku wiadomo,ze mam dwa rodzaje przeciwcial:anty-TPO-powyzej1000 (Hashimoto) i przeciwciala przeciwko receptorowi TSH (Choroba Gravesa-Basedowa)-1.4 (norma 0.0-1.0).Teraz znowu po okolo roku spokoju i braniu malej dawki hormonu,bo mialam lekko niedoczynnosc,znowu mam nadczynnosc(...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,33399808,33399808,Co_robic_z_ta_tarczyca.html


Temat: jaka przyczyna takich wyników?
... sie w niedoczynnosc to najpierw reaguje TSH, a w nastepnej kolejnosci obniza sie fT3 i fT4. Czy przy rozpoznaniu Basedowa mialas robione tez przeciwciala anty-TPO, odpowiedzialne za Hashimoto? Wydaje mi sie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,45253844,45253844,jaka_przyczyna_takich_wynikow_.html


Temat: Jeszcze jedno pytanie - o cisnienie w oku
Witaj Stonki_dwie U osob z nadczynnoscia tarczycy (choroba Basedowa) moze wystapic tzw. wtorna jaskra (podwyzszone cisnienie w galkach ocznych). Co jest spowodowane odkladaniem sie tkanki tluszczowej. U osob z niedoczynnoscia (choroba ... jest u Ciebie. Powinnas zrobic te przeciwciala co napisala Nefretete i do tego jeszcze przeciwciala TRAB (to sa przeciwciala przeciw TSH i sa typowe przy Basedowie). Wiec powinnas zrobic anty-TPO, anty-Tg,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,46914976,46914976,Jeszcze_jedno_pytanie_o_cisnienie_w_oku.html


Temat: karmienie piersią a diagnoza
karmienie piersią a diagnoza Zaraz chyba się rozrycze, odebrałam wyniki i anty -tpo 345, tsh 0,039, t3 263. Odezwijcie się czy to graves-basedowa. Urodziłam 3 miesiące temu dziecko, karmię i chcę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,36922360,36922360,karmienie_piersia_a_diagnoza.html


Temat: a-TPO wysokie ,jakie szanse na ciaze ?
Mnie też problem przeciwciał dręczył bardzo długo.W marcu tamtego roku anty-tpo miałam powyżej 1000, zaś anty-tg-1394.Obecnie jestem w 19 tygodniu ciąży- dzisiaj miałam usg i dzidziuś rozwija się super. Początkowo chciałam ... tarczycy w przebiegu Graves-Basedowa.Moja droga do ciąży nie była krótka,ale warto było czekać bo teraz jestem bardzo szczęśliwa czego i tobie życzę. Zbadaj dokładnie swoją tarczycę i od tego zacznij leczenie.Pozdrawiam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,37670054,37670054,a_TPO_wysokie_jakie_szanse_na_ciaze_.html


Temat: Thyrozl 20
Witaj Ola9939 Czy Naczynnosc u Ciebie byla stwierdzona tylko samym badaniem TSH? To za malo. Radze zrobic wszystkie badnia - TSH, fT3, fT4,przeciwciala anty-TPO, anty-Tg, TRAB i USG tarczycy. W poczatkowym okresie choroby Hashimoto tez moze byc nadczynnosc, ktora potem przechodzi w niedoczynnosc. Nadczynnosc Basedowa leczy sie Thyrozolem, natomiast w Hashimoto nie potrzeba. Hashimoto po tym krotkim okresie nadczynnosci przechodzi samo w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,50409336,50409336,Thyrozl_20.html


Temat: HASHIMOTO a BASEDOW
ostatnio bylam u lekarza w celu ustalenia czy mam/mialam Basedova czy Hashimoto wszystkie wyniki wskazuja na Basedowa, oprocz anty-tpo, ktore wynosza przy normie 12, okolo 3000 lekarz zalecil: TRAb ( z krwi) i biopsje cienkoiglowa ( mimo tego ze nie mam guzow, chodzi o sprawdzenie czy jest obecnie zapalenie tarczycy) wedlug lekarza anty-tpo tak wysokie nie jest jednoznaczna odpowiedzia ze jest zapalenie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52359910,52359910,HASHIMOTO_a_BASEDOW.html


Temat: wyniki TSH,FT3,FT4 - staranie o dziecko
te nastepne wyniki to zrob tez jednorazowo przeciwciala anty-TPO i anty-Tg (one sa przy Hashi), ale wlasnie zeby to nie wyszlo tak jak ma Tygrysek ze masz mieszana chorobe. Po roku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52820534,52820534,wyniki_TSH_FT3_FT4_staranie_o_dziecko.html


Temat: Prośba o interpretację wyników.
Witam podaję fragmęt publikacji" Orbitopatia tarczycowa (wytrzeszcz inaczej)jest charakterystycznym objawem choroby Gravesa i Basedowa (ChGB), natomiast rzadko towarzyszy chorobie Hashimoto (ChH). W obu chorobach wykrywa się anty‑Tg i antyTPO oraz długo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103979755,103979755,Prosba_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: TSH 0,011 -nadczynność?? Proszę o interpretację wy
itaj Obnizona echogeniczność w Usg wskazuje na hashimoto, które w poczatkowej fazie może przebiegać z nadczynnością( za duzo FT4 i Ft3 niskie TSH) Chorobę Gravesa-Basedowa przebiega z nadczynnoscią (wysokie hormony) Róznica ... inne badania pomocnicze typu cholesterol, puls, stęzenie globuliny SGHB. Badaniem zasadniczym jest pomiar przeciwciał, w Gravesa-Basedowa wysokie są przeciwciałą TRAB, a w hashimoto anty TPO i Anty TG. Aby wiedziec jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106244097,106244097,TSH_0_011_nadczynnosc_Prosze_o_interpretacje_wy.html


Temat: czy to już niedoczynność polekowa?
Ty juz jestes w niedoczynnosci i powinnas isc jak najszybciej do endokrynologa z tym wynikiem. Czy ta nadczynnosc u Ciebie byla od Basedowa? To bym sie mocno zastanawiala ze po tak krotkim czasie juz masz taka niedoczynnosc. Robilas wszystkie badania: TSH, fT3, fT4,USG tarczycy, przeciwciala anty-TPO, anty-Tg i przeciwciala przeciwko TSH zeby to potwierdzic? Rosteda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72771633,72771633,czy_to_juz_niedoczynnosc_polekowa_.html


Temat: proszę o poradę
Do rozpoznania Basedowa potrzebne sa: TSH, fT3, fT4, USG tarczycy i przeciwciala TRAB ktore moga byc przy Basedowie podwyzszone. Ja jeszcze przy tych wynikach zrobilabym tez przeciwciala anty-TPO i anty-Tg jednorazowo....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,58545695,58545695,prosze_o_porade.html


Temat: PROSZĘ O POMOC-LEKARZ NIE WIE JAK MNIE LECZYC
TSH 0,004 oznacza na ogół nadczynność tarczycy. Podwyższony poziom przeciwciał anty - TPO świadczy albo o chorobie Gravesa - Basedowa, albo Hashimoto. Wszystkie Twoje objawy, z wytrzeszczem oczu włącznie przemawiają za chorobą Gravesa - Basedowa.Chciaż zdarza się, że wytrzesz występuje jako samodzielna jednostka chorobowa, na tle autoimmunologicznym. Wczesne podjęcie leczenia nic nie da - trzeba najpierw dokładnie poobserwować reakcje organizmu i na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,59203407,59203407,PROSZE_O_POMOC_LEKARZ_NIE_WIE_JAK_MNIE_LECZYC.html


Temat: Niedowierzam mojemu endokrynologowi (Thyrozol)
... bez wynikow o ktorych pisalam wyzej) ze wlasnie masz inna chorobe a nie Basedowa. Warto to sprawdzic niz czekac te 6 tygodni w niedoczynnosci. Pozdrawiam Rosteda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,65017972,65017972,Niedowierzam_mojemu_endokrynologowi_Thyrozol_.html


Temat: Do Sagniechy przeciwciała przeciwjądrowe ANA oraz
Anti TG.Możesz się smiać ale ja Nadinette z chorób tarczycy zdiagnozowałam Gravesa Basedowa podczas gdy lekarz potraktował to jako poporodową nadczynność.Pozdrawiam i z serca zkonsultuj to z innym endo
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,21866264,21866264,Do_Sagniechy_przeciwciala_przeciwjadrowe_ANA_oraz.html


Temat: Pomocy!!
no własnie jakaś paranoja może ona ma Gravesa Basedowa a nie nie Hashi przy niej nie stosuje się terapii radiojodem co za bzdura ,polecam skonsultowac się z innym lekarzem ,spr przeciwciała Anti TG i Anti TPO na jakiej podstawie stwierdzono HASHIMOTO?USG tarczycy miala?napisz cos więcej leki to zawsze można wcisnąć ale tego radiojodu to nie kumam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,23554224,23554224,Pomocy_.html


Temat: wytrzeszcz oczu
> Moje anty są wysokie A-TPO 448 przy normie do34, A-TG 758 przy > normie do115 (chyba o te antyciała chodzi,jestem zielona)Mam też > oczywiście podwyższone ciśnienie (miałam nawet po 28,29) antyciała przeciw receptorom TSH to trzeci, obok A-TPO i A-TG rodzaj przeciwciał, które mogą występować w chorobach tarczycy o podłożu autoimmunologicznym; są charakterystyczne dla choroby Gravesa- Basedowa i nielicznych przypadków Hashimoto...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,74840050,74840050,wytrzeszcz_oczu.html


Temat: Po Graves-Badovie-Hashimoto?
i anty TG. Z obrazu USG wg lekarza tarczyca wygląda teraz tak jakby miała pójść w stronę Hashimoto. Lekarz (dr nauk medycznych) powiedział mi, że u mnie Hashimoto (niedoczynność) może rozwijać się stopniowo, tj. pełnoobjawowa choroba może wystąpić za 2 lata lub za 20 lat. Nie ma pewności. Dlatego nie byłabym tak pewna, że osoba, która kiedyś miała Gravesa Basedowa nie może...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95776849,95776849,Po_Graves_Badovie_Hashimoto_.html


Temat: jak to jest: niedoczynnośc a ja chudnę?
i maja wtedy mieszanke choroby Hashi-Basedow. U niektorych osob moze Basedow (ja tak prawdopodobnie mam) moze przechodzic w Hashimoto, albo Hashimoto moze zmienic sie tez w Basedowa. Tak ze dla jasnosci jaka chorobe masz teraz warto zrobic wszystkie trzy przeciwciala tarczycowe - TRAB (wskazujacy na Basedowa), anty-TPO (wskazujacy na Hashi) i anty-TG (ktore moze wystepowac w obu tych chorobach. USG tarczycy tez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,59949821,59949821,jak_to_jest_niedoczynnosc_a_ja_chudne_.html


Temat: Hashi pożenione z Basedowem?
sie wystepowanie innych przeciwcial niz anty-TPO i anty-TG? Bo jesli tak, zbadalabym je jeszcze przed wizyta u endo. Dodam, ze moje samopoczucie od zawsze wskazywalo na niedoczynnosc i jesli wpadalam w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,28947663,28947663,Hashi_pozenione_z_Basedowem_.html


Temat: Może ktoś mi powie co to znaczy?
wyszło już źle -1017 ( norma 0-40). Dopiero jutro będę miała wynik z TSH, ale do tej pory TSH miała poniżej normy. Może ktoś wie co oznacza takie wysokie anty Tg? ( czy to jest potwierdzenie Hashi, czy może tej drugiej choroby Basedowa?)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,39758921,39758921,Moze_ktos_mi_powie_co_to_znaczy_.html


Temat: Przekroczyć granice...gdyby?
i bralam go 2 tygodnie do wczoraj. Dostalam go na podstawie nastepujacych wynikow z 19.02.2008 TSH-2.93 (0,40-4,0) F3 - 2,45 (1,8-4,2)- 27% F4 - 1,30 (0,8-1,9)- 78% p.ciala anty-Tg-mniej niz 20, max do 40 p.ciala anty TPO mniej niz ,10 max do 35 Szukam pomocy a nie zgody na cierpienie-a tylko to oferuja mi lekarze + chybione diagnozy. Stracilam juz kilka lat...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76166037,76166037,Przekroczyc_granice_gdyby_.html


Temat: wyniki tarczycy - czy ktoś umie to ocenić?
Prawidłowo ocenić może te wyniki tylko endokrynolog - to czego dowiesz się na forum, traktuj z przymrużeniem oka. Niskie TSH oraz wysoki poziom przeciwciał anty - TPO wskazują na nadczynność tarczycy, w przebiegu choroby Gravesa - Basedowa albo Hashimoto.fT3 i fT4 są w normie, co utrudni postawienie diagnozy. Myślę, że konieczne będą bardziej szczegółowe badania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,58383197,58383197,wyniki_tarczycy_czy_ktos_umie_to_ocenic_.html


Temat: Tarczyca-anty TPO?????? Po co???
tych chorób, diagnostyce różnicowej thyroiditis w przypadkach anty-TPO ujemnych, jak również do wykluczenia interferencji anty-Tg przy oznaczaniu tyreoglobuliny. Tyreoglobulina - białkowa, magazynowana postać hormonów gruczołu tarczowego: tyroksyny T4 i trijodotyroniny T3....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14987002,14987002,Tarczyca_anty_TPO_Po_co_.html


Temat: stwierdzono u mnie proces nowotworowy.
ma Gravesa basedowa czy hashimoto? Tu jest forum o chorobach tarczycy i forum poświęcone autoimmunologicznemu zapaleniu tarczycy prowadzącego do niedoczynności[choroba Hashimoto gdy TSH idzie w górę]ja mam ją chyba jeszcze nie potwierdzili to forum jest w forach prywatnych !! Czy koleżance robili przeciwciała Anti TG i Anti TPO???Oraz usg tarczycy i TSH i ft4???Przy Hashimoto można mieć problemy z ciążą tocznia cukrzycę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,22564445,22564445,stwierdzono_u_mnie_proces_nowotworowy_.html


Temat: Nadczynnosc tarczycy - objawy????
Ja dostałam ogromnej nadczynności, konkretnie Gravesa-Basedowa na samym początku ciąży, wcześniej albo jej nie miałam, albo nie odczuwałam objawów. Jeden endo-ginekolog mówił, że przy nadczynności jest problem z zajściem w ciążę, ... dobrego endokrynologa, który każe Ci zbadać nie tylko tsh, ale też ft4. Mój endo-ginekolog kazał jeszcze zrobić ft3 i anty TPO, anty TG (tutaj mogłam przekręcić nazwę) oraz traB, i na ... no , i w przypadku Gravesa- Basedowa ewentualne zmiany oczne. Na wszelkie te objawy pomaga kuracja tyreostatykami. Z Twoim lekiem się nigdy nie spotkałam, ale nie jestem aż tak kompetentna.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,96292254,96292254,Nadczynnosc_tarczycy_objawy_.html


Temat: interpretacja wyników
... Czasami (bardzo rzadko) sie zdarza ze choroby autoimmunologiczne moga w siebie przechodzic (Hashimoto w Basedowa albo Basedow w Hashimoto) i dlatego wlasnie warto zrobic tez to badanie. Oczywiscie ze do lekarza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91508853,91508853,interpretacja_wynikow.html


Temat: utajona nadczynność, Basedow-mam nie leczyć?
Wg. mnie, lekarz ma rację. Przy takich wynikach nie można rozpocząć leczenia i podobnie jak Hashi-tess zastanawia mnie skąd u Ciebie pomysł, że masz akurat chorobę Gravesa-Basedowa? W tym schorzeniu TSH ... TSH. Jeśli one wyjdą podwyższone (w co szczerze wątpię) dopiero wtedy można myśleć o czymś tak poważnym jak choroba Gravesa-Basedowa. To nieco obniżone TSH w twoim przypadku może być spowodowane zupełnie innym schorzeniem. Być może jest też spowodowane tym, że w międzyczasie brałaś jakieś leki (np. z zawartością jodu). Jedyne co w Twoim przypadku jest niepokojące to obecność anty-TPO oraz obraz USG,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84587003,84587003,utajona_nadczynnosc_Basedow_mam_nie_leczyc_.html


Temat: Do Uli albo Rostedy
Witaj M0003 Juz kiedys tu byla dyskusja na podobny temat. Najpierw napisze jakie wyniki przy rozpoznawaniu: Haschimoto - TSH, fT3, fT4, przeciwciala anty-Tg, anty-TPO, USG tarczycy z wielkoscia. Grawes-Basedowa - TSH, fT3, fT4, przeciwciala przeciwko receptorowi-TR (tu piszecie TRAB, ale po rozmowie z mgr kierownikiem laboratorium powiedziala mi ze to sie tak nazywa i to badanie wykonuje sie w niewielu placowkach),(anty-TPO i anty-Tg tez bo czasami moze wystapic postac mieszana), USG tarczycy i bardzo wazne scyntygrafia tarczycy (objawy sa bardzo typowe przy tej chorobie). Jesli lekarz na podstawie tych wynikow ma watpliwosci z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,37685251,37685251,Do_Uli_albo_Rostedy.html


Temat: O co tu chodzi ?
te wszystkie, juz wyjasniam. Przeciwciala przeciw TSH (TRAB) wystepuja tylko u osob z choroba Basedowa. W chorobie Hashimoto w poczatkowym okresie TSH tez moze byc niskie i lekka nadczynnosc, ktora trwa tylko przejsciowo i sama przechodzi w niedoczynnosc. I w tym poczatkowym okresie jesli nie postawi sie dobrej diagnozy to mozna to pomylic z Basedowem i nieodpowiednio leczyc. Piszesz ze pozytywne a-TPO moze wystepuje przy wysokim TSH. Jestes w bledzie. Anty-TPO i TSH sa niezalezne od siebie. Czasami tez zdrowi ludzie moga miec podwyzszone a-TPO, wszystkie inne wyniki w normie i zadnych objawow...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,38331291,38331291,O_co_tu_chodzi_.html


Temat: Hashi - ilość przeciwciał
- u 85,53% chorych na Hashimoto wykryto przeciwciala anty-Tg. U 78,89% wykryto anty-TPO. U 1,83% chorych nie wykryto obydwu typow przeciwcial. U 62,02% chorych na Basedowa wykryto anty-Tg, a anty-TPO u...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103706544,103706544,Hashi_ilosc_przeciwcial.html


Temat: Hashimoto czy nie? Jestem tu nowa...
osob moga byc rownoczesnie lub tylko podwyzszone przeciwciala anty-Tg. I tez nie zawsze musza byc te przeciwciala wysokie u kazdego. A nawet sa osoby u ktorych wcale nie ma w surowicy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101091489,101091489,Hashimoto_czy_nie_Jestem_tu_nowa_.html


Temat: Co oprócz Hashimoto was jeszcze dobija?
To przeciwciała przecitarczycowe Anti TPO i Anti TG pozwalaja wykryć czy ma się Hasimoto lub BRAVESA Basedowa [wtedy też liczy sie niskie miano TSH aby zaklasyfikować problem]robi sie to badanie z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,28914303,28914303,Co_oprocz_Hashimoto_was_jeszcze_dobija_.html


Temat: Początki Haschimoto?!
Hashimoto wykryto przeciwciala anty-Tg. U 78,89% wykryto anty-TPO. U 1,83% chorych nie wykryto obydwu typow przeciwcial. U 62,02% chorych na Basedowa wykryto anty-Tg, a anty-TPO u 89,87%. 1,2% nie mialo obydwu tych przeciwcial. Nie podaje linku, bo przez link strona ta jest niedostepna. Wprawdzie niskie, ale TPO sa u ciebie obecne. One moga byc raz niskie raz wysokie. Jak ktos ma tych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,43091798,43091798,Poczatki_Haschimoto_.html


Temat: pytanie do tych co przeszli leczenie radiojodem
... długo było ok. bez leków- jakoś 3 lata. Przeciwciała się zmniejszyły- Antymikrosomalne- 200 a dodatkowo Anti- Tpo 97. Nagle wyjechałam sobie nad nasze polskie morze na wakacje i poczułam się źle-...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,76911919,76911919,pytanie_do_tych_co_przeszli_leczenie_radiojodem.html


Temat: Wariacje TSH a karmienie dziecka piersią
anty TPO oraz P/C przeciwko receptorom TSH. Ja osobiscie gdybym byla na Twoim miejscu zrobilabym odwrotnie. Najpierw badania tych przeciwcial, obowiazkowo USG tarczycy i skonsultowalabym to jeszcze raz z lekarzem czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76377459,76377459,Wariacje_TSH_a_karmienie_dziecka_piersia.html


Temat: Wariacje TSH a karmienie dziecka piersią
... zacząć brać jak najszybciej, a dodatkowo zrobić P/C > anty TG i P/C anty TPO oraz P/C przeciwko receptorom TSH. Ja osobiscie gdybym byla na Twoim miejscu zrobilabym odwrotnie. Najpierw badania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76377459,76377459,Wariacje_TSH_a_karmienie_dziecka_piersia.html